Objavljeno Komentiraj

Testamenti: 35 let po Deklini zgodbi se vračamo v Gilead

Moralo je miniti 35 let, na oblasti se je moralo zvrstiti nekaj predsednikov z različnimi nazori, groziti je morala vojna, takšna in drugačna epidemija, nešteto teorij zarote in seveda nadvse uspešna ekranizacija, pa se je Margaret Atwood odločila, da je čas za nadaljevanje …

Nadaljevanje knjige Deklina zgodba, ki je bila napisana tako, da je puščala prostor za nadaljevanje. Knjige, ki je bila tako zelo pred časom in posledično neverjetno spregledana, da se je morala zgoditi TV serija, ki je ljudem odprla oči. Gilead, 22. stoletje, distopična pripoved o patriarhalni družbi, kjer se v ospredje izkrivljeno postavlja Boga, kjer so ženske vredne manj od počenega groša, a so hkrati tiste, okoli katerih se vse vrti.

Deklina zgodba nam je omogočila vpogled v delovanje Gileada, države, ki je nastala na pepelu ZDA po državnem udaru. Spoznali smo zgodbo June, tete Lydie, poveljnikov, mart, tet in dekel, oči, voznikov in vojakov, pomembnosti Kanade, kolonij in še česa ter koga. Čudili smo se in zmajevali z glavo, da kaj takega vendarle ni mogoče, a po drugi strani je vsem zelo jasno, da človeštvo kot tako drvi v propad.

V tej moji izginuli deželi je šlo že dolga leta vse polagoma navzdol. Poplave, požari, tornadi, orkani, suše, pomanjkanje vode, potresi. Vse preveč tega, vse premalo česa drugega.

Se Testamenti nadaljujejo, kjer je Dekline zgodbe konec? Pravzaprav ne. Testamenti so z Deklino zgodbo tesno povezani in prepleteni, a je zgodba kljub vsemu drugačna. Testamenti so v eno, zelo tekočo in mnogo bolj televizično pripoved združene tri zgodbe – hologram zavoda Ardua, za katerega se izkaže, da gre za zapise tete Lydie ter dve pričevanji 369A in 369B, deklet, ki jih kmalu prepoznamo kot Agnes in Nicole. Kdo sta, kaj sta in čigavi sta …  če vam izdam še to, povem preveč, čeprav vsaj za Nicole tisti, ki gledate TV-serijo, veste. Morda pa ne veste, da je imela v Gileadu skoraj božanski status. No, izraz mučeniški bi bil morda primernejši. In to kljub temu, da je bila ženska.

Kaj bomo v Testamentih izvedeli? Življenjsko pot tete Lydie – kako je prišla v Gilead in kako se je v tej novi državi z nenavadno ureditvijo, počasi prebijala proti vrhu, se spotikala, umikala polenom pod nogami in izogibala nožem v hrbet. Ona ni ostala nedolžna, pa tudi ne dolžna. Izvedeli bomo tako rekoč vse o ustroju in delovanju tet in zakaj so tako zelo pomembne.

Ali pa mi bodo sodili kot pošasti, potem pa me usmrtili pred strelskim vodom in me obesili na ulično svetilko, javnosti na ogled? Me bo drhal raztrgala, mi nasadila glavo na kol in paradirala z njo v vsesplošno veselje in posmeh? Dala sem dovolj pobude za tak bes.

Hkrati je dogajanje ravno prav v prihodnosti – če ga primerjamo s tistim v zadnji sezoni serije; da se je marsikaj spremenilo. Kanada je postala pomembno oporišče Majskih dni, torej najmočnejšega protigileadskega gibanja, misijonarska vloga in pomen Bisernih deklet sta vse večja, v Gileadu se je zvrstilo kar nekaj prevratov, na oblasti se izmenjavajo posamezni poveljniki in kar je najpomembnejše – v Gileadu živi izdajalec, ki pomaga predvsem deklam bežati v svobodno Kanado. Zakulisne spletke, kupčije, dogovori, vse več umazanije in vse večja nemoč in obup prebivalcev Gileada. Testamenti zgodbo pripovedujejo toliko naprej od Dekline zgodbe, da bi lahko rekli, da gre tudi za pripoved o drugi generaciji gileadskih otrok.

“So njihovi biseri pravi?”
“Ponarejeni,” je rekla Melanie, “Vse na njih je ponarejeno.”

Testamenti tako ponudijo odgovore na veliko vprašanj, ki smo si jih zastavljali med prebiranjem Dekline zgodbe, a hkrati zastavlja mnoge nove. Kdo ve, kaj ima Atwoodova za bregom, čeprav ni več najmlajša, a ni nemogoče, da ne bomo kaj kmalu prebirali še zgodbe iz vidika različnih poveljnikov, v Gileadu rojenih, vzgojenih in odraščajočih otrok in seveda vseh tistih prebežnikov in prebežnic, hkrati pa še vedno ne vemo – kako Gilead propade?

Matic Slapšak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja