Objavljeno 1 Comment

Prikriti plameni požigajo lažne fasade

Celeste Ng je ameriška pisateljica, ki je publiko in kritike očarala že s prvencem, Everything I Never Told You, v slovenščini pa jo imamo priložnost spoznati s knjigo Prikriti plameni, ki pripoveduje o moči starševske ljubezni in starševski nemoči, ko otrok uide iz vajeti vzgoje.

Knjiga, ki se začne z uničujočim požarom v idilični soseki Shaker Heights, za katerega vsi vedo, kdo ga je podtaknil, nihče pa ne ve točno, zakaj. Požar, ki ni uničil le družinske hiše Richardsonovih, ampak predvsem njihovo podobo popolne družine. Požar, ki je upepelil ameriške sanje in zasejal mnogo malih plamenčkov – kdo je naslednji?

Imela je prav, saj kaže, da prebivalci Utopije res zadovoljno živijo.

Na eni strani imamo družino Richardsonovih, ki jo v vsej svoji popolnosti vodi Elena. Vsi štirje otroci – Isabelle, Trip, Lexie in Moody imajo vse, kar jim srce poželi. Imajo svobodo, denar, hodijo na ugledno šolo, so priljubljeni, vsak s svojimi muhami ter načrti za prihodnost. Največ težav ima pravzaprav neukrotljiva Isabelle – Izzy, za katero vsi govorijo, da je čudna, čisto nič podobna bratoma in sestri, utelešenju ameriške popolnosti. Pa saj vsi dobro vemo, da se še za tako popolno fasado lahko skriva ogromna praznina ter neizmerni prepadi.

Ob sebi so čutili praznino, ki jo je pustila za sabo Izzy, prvi letnik, črna ovca, uganka – čeprav so bili še vedno prepričani, da bo ta praznina samo začasna.

In zato, da se je Richardsonovim zgodilo, kar se jim je, pravzaprav nista krivi Mia in Pearl Warren, ki sta se vselili v njihovo najemno hišico na Winslow Roadu, pa čeprav bo Elena trdila točno to. Mia, ekstravagantna umetnica – fotografinja, ki jo po ZDA žene ustvarjalni duh, a se tudi zaradi hčerke Pearl, ki jo neizmerno ljubi, želi vendarle nekje ustaliti. In Shaker Heights se zdi kot nalašč za to. Mia na vsakem koraku najde nov navdih, Pearl pa se začuda hitro vklopi v družbo, še posebej dobro se razume z Moodyjem Richardsonom, kasneje pa z Lexie.

Zdaj je bila tu samska mati, uglajena, umetnica, ki vzgaja olikano, precej čedno in morda genialno hčer.

In če je Pearl tista, ki pri Richardsonovih vidi in najde vse tisto, kar pogreša doma – neko navidezno urejenost, red, pa hkrati brezbrižnost in svobodo ter tudi prestiž, svojeglava Izzy Richardson v Mii Warren prepozna mamo, kot si jo je želela. Svobodomiselno, ustvarjalno, štrlečo izven okvirjev, toplo, spontano in razumevajočo.

Ta nova povezanost pa pravzaprav ni všeč nobeni od mam, saj sta pri lastnih otrocih obe potisnjeni na stranski tir oziroma postavljeni pod drobnogled … in ko svoje dodajo še najstniške zaljubljenosti, mali prestopki ter mnogi nesporazumi, prikrivanja in izmikanja, se zadeva začne močno zapletati.

Pri vsem pa pravzaprav ne gre pozabit na malo May Ling Chow oziroma Mirabelle McCullough, zavrženo dojenčico, ki pravzaprav prižge tisti usodni plamen, ki v plamenih počasi požira obe družini in hkrati marsikaj razkrije. Predvsem pa požge vse lažne fasade in v pepel spremeni marsikaj, kar je izgledalo popolno in neuničljivo, nedotakljivo.

Zmeraj je vedela, kaj hoče, kovala je načrte in se strastno zavzemala za vse, kar se ji je zdelo pravično. Toda kazalo je, da je od te ognjevitosti po letih varnega življenja v predmestju ostala le še žerjavica.

Knjigo boste težko odložili iz rok, z drugačnimi očmi boste začeli gledati svojo družino in svojo vlogo v njej ter seveda tudi okolje, v katerem živite, družbo, ki vas obdaja in odločitve, ki ste jih v življenju sprejemali. Dobre, slabe, vse. Starši boste začeli drugače gledati nase, na svojega partnerja, otroke, kariero … Avtorica plast za plastjo razkriva skrivnosti in razbija oklep, dokler nas postopoma in z mnogimi presenetljivimi odkritji in razkritji ne pripelje do srčike, do samega izvora ognja. Ljubezen ali sovraštvo?

Matic Slapšak

1 thought on “Prikriti plameni požigajo lažne fasade

  1. […] avtorico kitajskega rodu, Celeste Ng smo že predstavili in sicer z njenim aktualnim romanom Prikriti plameni, po kateri je bila posneta tudi odlično sprejeta TV serija. Tokrat pa o njenem prvencu Everything […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja