Objavljeno Komentiraj

Izginuli svet nas popelje na zanimivo odkrivanje Kamčatke

Moj gostujoči pisec, Matic Slapšak, se je tokrat potopil v Izginuli svet (Julia Phillips).

Drama, kriminalka, triler in avantura. Na vse te načine bi lahko opisali roman ameriške pisateljice Julie Phillips Izginuli svet, zares težko pa bi ga lahko označili kot lahkotno branje. Izginotje oz. ugrabitev sestric in nato nenavaden klobčič osebnih in družinskih usod, ki se razplete precej nepričakovano.

Kamčatka, polotok na skrajnem vzhodu Rusije, iz zapisov deluje kot precej neokrnjen in divji del sveta. Glavno mesto in središče dogajanja je Petropavlovsk, »stransko« dogajališče je nekaj sto kilometrov oddaljeno mesto Eso. Glavni junak? Težko bi rekli, saj vsako poglavje v sicer linearno pisanem romanu, spremljamo iz perspektive druge osebe. Pri vseh izvornih imenih in vzdevkih se bralec lahko hitro izgubi v zgodbi, še posebej pa v odnosih med njimi. Petropavlovsk daleč od tega, da bi bil neko majhno mesto, kjer vsak pozna vsakogar, lahko pa seveda vsi vedo za nek pomemben, usoden ali tragičen dogodek. In ugrabitev sestric Aljone in Sofije je točno to!

Cesta je bila prašna in prazna, obrobljena z bornimi drevesi. Iztegovala so se in jih gnala naprej. Na obzorju so se pokazali stožci treh vulkanov, ki so bili mestu najbližji. Gore so bile podobne nažaganim zobem. Na poti jim ni stala nobena hiša več.

Njuna mama, Marina Aleksandrova, lokalna novinarka, seveda ne stoji križem rok. Aktivira lokalno skupnost, policijo, mesto je preplavljeno s fotografijami deklic, a z izjemo ženske, ki je med sprehajanjem psa opazila moškega, ki se je z dvema deklicama odpeljal v velikem črnem ali temnomodrem avtomobilu, drugih informacij ni. Pa še ta informacija se na koncu izkaže za ne najbolj zanesljivo in vse skupaj počasi tone v pozabo. Seveda ne za vse.

Težko bi rekli, ali se klobčič začne zapletati ali razpletati, saj je likov res veliko. Nadaljevanje je prežeto s strahom, upanjem, negotovostjo, hrepenenjem, odločnostjo, raziskovalnim duhom in obupom. Spoznavamo predvsem usode žensk, ki so že od rojstva zaznamovane in odrinjene na družbeni rob, vsako odstopanje od običajnega in povprečnega, kakršnakoli drugačnost ali celo predrznost razmišljanja z lastno glavo in upiranjem standardnim normam, je (lahko) kaznovano.

Ravno tega se je bala – dovolila si je en korak vstran, odstranjen obliž, in že ji gre življenje na kose.

Nista le Aljona in Sofija tisti, ki sta izginili. Še pred njima je izginila Lilja, ki je ravno tako niso nikoli našli. Ksjuša, ki odide od doma študirat in ni najbolj prepričana, če se želi vrniti v varen, a ne najbolj vabljiv objem fanta Ruslana. Nadja, ki s hčerko odide od nesposobnega moža. Zoja, žena policijskega inšpektorja in mamica mladi Saši, ki sanjari o tem, kako bi si dolgočasen vsakdan popestrila s kakšno divjo seksualno izkušnjo s kakšnim od tujih delavcev na gradbišču v mestu.

In še bi lahko naštevali o ženskah, ki tja ne sodijo, pa so nekatere to spoznale in jim je uspelo pobegniti, druge si tega sicer brezupno želijo, večina pa jih otopela čaka, da mine vsakdan. Z nasilnim možem, morda s skorajšnjim alkoholikom, ki je že trezen nesramen in nesposoben, vpeta v vsakdanjo rutino skrbi za otroke in dom, morda še za starše, čas pa si krajša z opazovanjem sveta. Tistim, ki so zapustile Kamčatko, je že kratkotrajen obisk domačega mesta potrdil, da tja ne sodijo. Ne v Petropavlovsk in niti ne na Kamčatko. Zgodbe in liki so odlično ustvarjeni in jasno ter brez zadržkov opisujejo stiske in dvome, s katerimi se ženske (najbrž ne le na Kamčatki) soočajo vsak dan.

Krajevna sramota. Punca, ki je iskala užitke pri drugih – pri moških. Svojo zmoto je spoznala šele, ko jo je zapustil Milin oče in se je od njega opotekla naravnost v Slavovo posteljo. Nikoli ne bi hotela vstati iz nje. Ko se je končalo še med njima, je zares razmišljala o samomoru. Takrat je imela sedemnajst let, bila je štiri mesece noseča in dvakrat zapored zaljubljena, ne da bi imela kaj od tega.

Izhodišče – kdo je ugrabil Aljono in Sofijo in kaj se je z njima v letu dni zgodilo? So ju prodali v kakšno drugo državo, zlorabili in ubili, »le« zlorabili? Ali je njuno izginotje kakorkoli povezano z Liljo, kar se sprva zdi nemogoče? Vse skupaj se razplete nepričakovano, v glavni vlogi so recimo bolj stranski liki, ki jih bralec skoraj zagotovo ne bo povezal z ugrabitvijo.

Naporno branje, ki nam odkriva in razkriva drug svet, drugačen način razmišljanja in dojemanja nam morda samoumevnega.

Matic Slapšak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja