Objavljeno Komentiraj

Valentinov izbor: 10 naj ljubezenskih knjig vseh časov

Te dni še posebej močno diši po ljubezni, ki zadnji teden kuka iz vsakega vogala. In čeprav sem precej realistična punca, ki jo pocukrani klišeji v ljubezenskih zgodbah ne ganejo preveč, imam tudi romantično plat. Tisto, ki še vedno verjame, da je ljubezen gonilo sveta. Tisto, ki upa, da ljubezen vedno premaga sovraštvo. Tisto, ki verjame v srečne konce. In tisto, ki se zjoka na koncu (ali že vmes) vsake romantične knjige ali filma.

V čast najbolj posrčkanega in s sladkorjem posipanega dneva v letu sem za vse nepopravljive romantike na kup zbrala deset (po mojem mnenju) naj ljubezenskih zgodb.❤️

KLASIKA, KI NE GRE NIKOLI IZ MODE
Hrepeneča, boleča, goreča ljubezen, ki jo v resničnem svetu redko srečamo, a o njej še vedno radi beremo.

Ana Karenina, Leo Tolstoj
Kdo ne pozna zgodbe o Anni in njenem Vronskyju? Njuna tragična ljubezen, njena odločnost in uporniški duh so zlomili srca mnogih bralk (in morda tudi bralcev) po celem svetu.

He stepped down, trying not to look long at her, as if she were the sun, yet he saw her, like the sun, even without looking.

Prevzetnost in pristranost, Jane Austen
Romantična pripoved o ljubezni med trmasto Elizabeth in vztrajnim Mr. Darcyem. Zabavna in inteligentna knjiga, ki lepo oriše tudi navade takratne angleške družbe.

Romeo in Julija, William Shakespeare
Ah, ta prepovedana ljubezen. Mlada in neumna, bi rekli danes mi, ta stari. 😀 Ta knjiga je nedvomno biser ljubezenskih zgodb z najbolj tragičnim koncem, a ljubeznijo, ki ostaja tudi po njem.

KNJIGE, OB KATERIH PORABIŠ PAKET ROBČKOV
Najbrž ste prebrali vsaj eno od njih, zato ime tega ljubezenskega kupčka knjig  ne potrebuje razlage.

Beležnica, Nicholas Sparks
Verjetno je ni ženske na svetu, ki si ne bi želela vsaj enkrat v življenju izkusiti ljubezni, ki sta jo doživela glavna junaka te knjige, Ally in Noah. To je tista ljubezen, ki se ti zažre v vsako poro tvojega telesa, ki te spremlja na vsakem koraku in ti spreminja življenje. To je tista ljubezen, ki ne izgine, tudi, ko na poti, po kateri hodita, cvetlice prerašča plevel. To je ljubezen, ki prepleza vse prepreke.

She was my dream. She made me who I am, and holding her in my arms was more natural to me than my own heartbeat. I think about her all the time. Even now, when I’m sitting here, I think about her. There could never have been another.

Krive so zvezde, John Green
Zgodba o ljubezni, bolezni, upanju in bolečini. O ljubezni, ki vliva optimizem in nam sporoča, da je ni močnejše sile na tem svetu kot je … ljubezen.

Ob tebi, Jojo Moyes
Louisa je živahno, veselo dekle, polno energije in volje do življenja. Will je jezen, siten, ukazovalen in pesimističen. Ko se njune poti po sili razmer srečajo, se počasi in potiho med njiju prikrade naklonjenost, prijateljstvo in potem ljubezen. Njuna zgodba se nadaljuje še v knjigah Brez tebe in Samo jaz.

Five Feet Apart, Rachael Lippincott
Še ena zgodba o prepovedani ljubezni, tokrat med dvema najstnikoma, ki ju nevidna sila vleče skupaj, a lahko tesen stik resno ogrozi njuno varnost. Nekakšna sodobna Romeo in Julija, ki tvegata svoje življenje za en sam dotik.

ROMANCA MALO DRUGAČE
Nekonvencialne ljubezni, pa vseeno nič manj lepe.

How to Stop Time, Matt Haig
Tom Hazard izgleda kot običajen 41-letnik, v resnici pa je star nekaj stoletij. Ima redko bolezen, zaradi katere se neverjetno počasi stara. Sliši se super, kajne? Ampak ni čisto tako. Zaradi svojega stanja je Tom osamljen in nesrečen. Ne sme se zaljubiti, saj nihče ne sme izvedeti za njegovo skrivnost. A usoda ima svoj načrt …

Maybe that is what it takes to love someone. Finding a happy mystery you would like to unravel for ever.

Žena popotnika v času, Audrey Niffenegger
Zgodba o ljubezni, ki jo je težko ujeti. Dobesedno. Clare je običajno dekle, Henry pa čisto nič običajen moški. Je namreč popotnik v času, kar pomeni, da je en trenutek tu, naslednji pa v neki drugi dimenziji. In to precej otežuje njegov odnos s Clare, ki bi rada živela “normalno” življenje, a jo ljubezen do Henryja vleče naprej, čeprav ji ob najbolj neprimernih trenutkih skoči v drug čas. Zabavna, a žalostna knjiga, ki jo toplo priporočam.

Pokliči me po svojem imenu, André Aciman
Še ena zgodba o prepovedani ljubezni (ta je vendar najslajša), tokrat med dvema mladima fantoma, Eliom in Oliverjem. Med branjem odkrivamo skrivnosti tabuizirane ljubezni, slast tistega prepovedanega, radovednost in mladostniško uporništvo, strah in željo po neraziskanem in nedovoljenem.

He came. He left. Nothing else had changed. I had not changed. The world hadn’t changed. Yet nothing would be the same. All that remains is dreammaking and strange remembrance.

Baje obstaja 8 vrst ljubezni. Želim vam je čim več, kakršne koli že. 🤗

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja