Objavljeno 1 Comment

Trinajst filmskih mojstrovin, posnetih po še večjih knjižnih mojstrovinah

Ne samo knjige, odkar pomnim me navdušujejo tudi premikajoče slike na ekranu. Sem prava filmofilka, od nekdaj sem večere rada preživljala na udobnem kavču pred televizijo (ali v neudobnih stolih v kinodvoranah) s kokicami v rokah in zvedavostjo v očeh.

Obožujem filme vseh žanrov, predvsem drame, trilerje, srhljivke in francoske komedije. Tako kot knjige, me znajo tudi filmi ponesti v nek drug, nepoznan svet. Občudujem igralke in igralce, ki se popolnoma zlijejo z likom in nas prepričajo z obrazno mimiko, ki pove več kot tisoč besed. Občudujem ustvarjalce filma, ki znajo pričarati atmosfero in gledalca posrkati v zgodbo. In občudujem pisce zgodb, ki so temelj vsake filmske uspešnice.

In čeprav se po pravilih filmi, posneti po knjižnih predlogah, redko približajo kvaliteti knjige, sem izbrskala 13 filmskih mojstrovin, ki so me prepričale. Ker je umetnost pomembna, vsa.
Tudi filmska.

1. Let nad kukavičjim gnezdom (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
Posnet po knjigi Kena Keseya iz leta 1962, predvajan leta 1975, v glavni vlogi je blestel Jack Nicholson. Zgodba je postavljena v psihiatrično bolnišnico, kjer poskuša pacient McMurphy, ki se je na sodišču izdajal za neprištevnega, da bi se izognil zaporni kazni, zanetiti upor proti strogim, pogosto nesmiselnim normam in sistemu, ki vlada v bolnišnici.

2. Reka poje mi (A River runs through it)
Knjiga avtorja Normana Macleana iz leta 1976 je služila kot inspiracija čudovitemu filmu, kjer se je mladi Brad Pitt prelevil v uporniškega in vihravega sina duhovnika. Zgodba opisuje življenje tipične ameriške družine iz 20. let, ki jih druži ljubezen do divje narave in nepredvidljive reke. Krasni prizori, ki gledalca popeljejo v srce neokrnjene narave Montane.3. Forrest Gump
Film, posnet po istoimenski knjigi iz leta 1986, spremlja izmišljeno življenjsko zgodbo podpovprečno inteligentnega, a svojim načelom zvestega in prikupnega Forresta Gumpa iz Alabame, ki skozi pripovedi o iskanju ljubezni in sreče poda poseben pogled na svet, ki seže do srca.

4. Jesenska pripoved (Legends of the Fall)
Jim Harrison je leta 1978 napisal knjigo iz katere je leta 1994 nastal prekrasna, dih jemajoča zgodba zgodba o očetu in njegovih treh sinovih, katerim mirno življenje na podeželju razburka začetek prve svetovne vojne. Film je absoluten must-see, če ne zaradi zgodbe, pa zagotovo zaradi glasbe, ki je po mojem mnenju ena lepših filmskih.

5. Kaznilnica odrešitve (The Shawshank Redemption)
Ganljiva zgodba o vztrajnosti, upanju in prijateljstvu, ki se splete med dvema zapornikoma. Film, nagrajen s sedmimi oskarji, je bil posnet po noveli Stephena Kinga iz leta 1982.6. Klub golih pesti (The Fight Club)
Chuck Palahniuk je leta 1996 napisal knjižno uspešnico, po kateri je bila posneta še filmska uspešnica o skrivnem klubu, v katerem se zbirajo nezadovoljni, zdolgočaseni in marginalizirani moški in svoje nezadovoljstvo sproščajo skozi organizirane pretepe v temačni kleti. Legendaren film, v katerem v glavni vlogi blesti tudi moj najljubši igralec, Edward Norton.

7. Rekvijem za sanje (Requiem for a Dream)
Genialen film, ki nas popelje v življenje štirih odvisnikov. Skozi včasih shizofrene podobe gledalec dobi vpogled v njihovo dojemanje sveta, njihove strahove in medsebojne odnose. Istoimensko knjigo je napisal Hulbert Selby Jr., izšla je leta 1978.

8. Čudoviti um (A beautiful Mind)
Film, posnet po knjigi iz leta 1998, pripoveduje življenjsko zgodbo matematika Johna Forbesa Nasha, genija, ki se je kljub hudi shizofreniji povzpel v samo elito znanstvenikov in leta 1994 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo.

9. Pianist (The Pianist)
Biografsko knjigo o nadarjenem judovskem pianistu med 2.svetovno vojno, je leta 2002 na filmska platna prenesel zloglasni Roman Polanski. Film Pianist je v gibljive slike prelita glasba, ki je Władysława Szpilmana ohranjala pri življenju skozi več kot štiri leta skrivanja.

10. Otroci človeštva (The Children of Men)
Distopična zgodba, posneta po knjigi iz leta 1992, nas popelje v leto 2027, v svet, v katerem se že 19 let ni rodil noben otrok. Svet tik pred izumrtjem. v ospredju zgodbe je Theo, nekdanji aktivist, kateremu pot prekriža priseljenka, ki potrebuje njegovo pomoč. Je namreč v osmem mesecu nosečnosti.11. Pijevo življenje (The Life of Pi)
Od vseh zgoraj naštetih moj najljubši. Magična zgodba se ukvarja z vprašanjem religije in vere, pa tudi z vprašanjem človekovega odnosa s kraljestvom živali in nevarnostjo, na katero lahko naletimo, če v svojih predstavah posamezni živali pripišemo človeške lastnosti. Film, nagrajen s kar desetimi oskarji, je nastal po knjigi The Life of Pi avtorja Yanna Martela iz leta 2001.

12. Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook)
Optimistična zgodba, ki prikazuje kako tanka je meja med sovraštvom in ljubeznijo. Romantična komedija, polna upanja in optimizma, s prisrčnima glavnima likoma, med katerima se počasi stkejo vezi zaupanja in prijateljstva. In nedvodmno film z najboljšo plesno točko na koncu. 🙂

13. Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale)
Nisem gledala filma iz leta 1990, je pa brez dvoma ena izmed najbolj brilijantnih serij, na katere sem do sedaj naletela. Temačna distopična serija, ki opisuje položaj žensk v totalitarističnem režimu družbe Gilead. Fenomenalna zgodba, fantastični dialogi, scenografija, kostumografija. Avtorica knjige iz leta 1985 je Margaret Atwood.

1 thought on “Trinajst filmskih mojstrovin, posnetih po še večjih knjižnih mojstrovinah

  1. […] skrivnost ni tudi, da imam rada filme. O filmih, ki so nastali po knjižnih predlogah sem že pisala, zdaj pa svoje misli usmerjam v knjige, ki so tako zelo dobre, da bi morale biti prelite na filmska […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja