Objavljeno 1 Comment

Snap: Malo drugačen “who done it” triler

Leto 1998. Žgoč poletni dan. Prometna avtocesta. Trije otroci v pokvarjenem avtomobilu, čakajo mamo. Ki se nikoli ne vrne.

3 leta kasneje. Hiša, prepredena s starimi časopisnimi članki. Trije skuštrani otroci. Lačni, žalostni in sami.
Nekaj ulic stran. Idilična hiša. Srečno poročen par v pričakovanju svojega prvorojenca.
Morilsko orožje. Zločin.

In naveličan detektiv, sit dolgočasnega malega mesteca, kjer neznanec vlamlja v hiše, krade jabolka in knjige in prenoči v otroški postelji. A primer “Zlatolaska” se kmalu sprevrže v nekaj večjega, resnejšega, pomembnejšega. Detektiv Marvel tako skupaj s sodelavcem, resnim in natančnim Reynoldsom in jeznim štirinajstletnim Jackom, pristane v reševanju tri leta starega umora, pri čemer je njihova edina sled umetelno ročno izdelan nož z bisernim ročajem in ostro konico, umazano z zasušeno krvjo Jackove mame.

There are two kinds of people in the world. Those who think it could never happen to them. And those who know it will …

Snap je hitro berljiv, genialen, napet, s temačno domišljijo prežet triler, malo drugačna “who done it” zgodba, v kateri je morilec znan že pred polovico knjige, a napeta igra mačke z mišjo bralca posrka vase in ga izpusti dokler ne doživi zadoščenja, takšnega kot ga je na koncu deležen Jack.

Jack, najstnik, ki je moral na tistem vročem asfaltu tri leta nazaj na hitro odrasti in postati skrbnik svojih mlajših dveh sestric, je eden bolje zasnovanih likov, ki sem jih do sedaj zasledila v knjigah tega žanra. Je surovo jezen, neustavljivo maščevalen in nevarno nepredvidljiv moški, a hkrati ranjen, prestrašen in osamljen deček. Čeprav sta mu v breme, bi za svoji sestrici storil vse, za svoj cilj pa je pripravljen žrtvovati tudi samega sebe.

Jack felt strange. For years, he had imagined this moment. The moment he would hear someone confess to killing his mother. He had always thought that when it came he would rage and rant and slash and burn. That the anger and loss he´d kept inside him for so long would explode like a sun, and consume the whole planet in a fiery rampage of hatred and vengeance.

Snap je preprosta knjiga s tekočim slogom pisanja. Hitro berljiva. Ne obljublja šokantnih zapletov in nepredvidljivega konca. Pa vseeno (ali pa ravno zato) me je tako zelo prepričala.
Avtoričina sposobnost opisovanja in stopnjevanja pa pričara posebno, temačno, strašljivo atmosfero, po mojem mnenju primerljivo s Kingovimi mojstrovinami.

 

1 thought on “Snap: Malo drugačen “who done it” triler

  1. […] je drugi roman Belinde Bauer, ki me je navdušil do te mere, da sem mu namenila prispevek na svojem blogu. Rdeča nit trilerja, […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja