Objavljeno Komentiraj

The Test – ultimativen preizkus človečnosti

The Test je genialna novela, ki bo februarja 2019 razveselila vse ljubiteljice in ljubitelje distopije. Eden mojih najljubših avtorjev, Kanadčan Sylvain Neuvel, kralj sodobne znanstvene fantastike in avtor trilogije The Themis Files, je tokrat dogajanje postavil v ne tako daljno in ne tako nemogočo prihodnost, kjer Idir, priseljenec iz Irana, opravlja test, ki bo za vedno spremenil njegovo življenje in življenje njegove družine. Vse kar mora storiti je odgovoriti na 25 preprostih vprašanj, povezanih z britansko zgodovino in običaji in postal bo enakovreden državljan, ki bo svoji ženi, sinu in hčeri lahko omogočil kvalitetno zahodnjaško življenje.

Hello! My name is Idir Jalil, this is my wife Tidir … Nothing. Not even a smile. Idir and Tidir. That usually gets a chuckle, at least. Not here. I did not give up. You can change the world with one smile.

A kmalu se izkaže, da test ni tako enostaven. Po nekaj odgovorjenih vprašanjih se preverjanje znanja o tamkajšnji politiki, kulturi in družbi, sprevrže v test moralnih načel in pravilnih odločitev v nemogočih in nerešljivih situacijah. Idir mora dokazati, da ga vodijo vrednote, nenevarne za sodržavljane. Dokazati mora, da je človek, ki v nemogočih situacijah ravna v skladu z družbenimi normami. Dokazati, da je pripravljen žrtvovati vse, da bi postal njihov državljan.

System justification is one of many decision-avoidance mechanisms we carry around. When faced with a choice, humans almost invariably seek a no-actin, no-change option, even when one of the presented alternatives is quantifiably and logically most advantegeous. One person dying is obviously better than two people dying.

The Test me je naravnost navdušil. Bere se hitro, knjiga posrka vase že s prvo prebrano stranjo, potem pa Tisti preobrat. Tisti, ki prevesi knjigo iz rahlo filozofske in antropološke v strašljivo, nepredstavljivo. Tisti, ki te spodbudi, da se v vsaki situaciji, v kateri se znajde simpatični Idir, vprašaš: “Kaj bi naredil/a jaz?”. Tisti, zaradi katerega sočustvuješ in navijaš za junaka vse do zadnjega stavka. Tisti, ki ti naježi kožo ob misli, da zgodba morda le ni tako nemogoča.

I am ready. I can save one person by playing his game. Saving one person is more important than my ego, whatever feeling of guilt I may have. Life trumps feelings. I choose life.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja