Objavljeno Komentiraj

Androidi čutijo v barvah: Distopična vizija prihodnosti

Knjigo Androidi čutijo v barvah bi sprva lahko označili kot znanstvenofantastični triler. A je veliko več kot to. Je distopična vizija prihodnosti, je kritika preteklosti, je družbeno-kritična refleksija današnje družbe in družb, ki prihajajo. Je zgodba, ki nastavlja ogledalo človeštvu.

Zgodba je postavljena v dve časovni obdobji, leto 2031, ko je bil ustvarjen prvi android, in leto 2048, ko je eden izmed 70.000 androidov končal njihovo zavezništvo z ljudmi. Avtor zgodbo pripoveduje skozi štiri like; politika Jamesa, znanstvenika Kenta, prvega androida Robbieja in vojakinjo Maio. Vsi liki, perfektno razdelani in dodelani, pripovedujejo zgodbo skozi svoje oči, vsak s svojimi stališči, moralnimi načeli in dilemami. Avtor mojstrsko vodi bralca med različnimi vidiki, med branjem se nenehno postavljaš zdaj na eno, zdaj na drugo stran, tehtaš argumente, dvomiš, sprašuješ, sočustvuješ.

“Kent, te lahko jaz vprašam nekaj?”
“Absolutno.”
“Sprehajaš se ob jezeru in vidiš, da se v njem utapljata android in človek. Lahko rešiš samo enega. Koga boš rešil?”

Koncept, da je umetna inteligenca ne le po fizionomiji podobna ljudem, ampak kot ljudje tudi čustvuje, je revolucionaren, saj androide postavlja ob bok čutečim bitjem. In kaj v knjigi pravzaprav loči androide od ljudi? Verjetno to, da androidi ne premorejo zlobe. Niso pohlepni. Niso zavistni. Niso nečloveški. Kako ironično.

Ne bi smeli soditi vseh živih bitij po sebi. Živali ne poznajo zlobe. Androidi ne poznajo sovraštva.

Jaka Tomc kot vedno blesti v svoji domiselnosti in sposobnosti pripovedovanja, naravnost genialni dialogi vodijo celotno zgodbo, zato se knjiga izjemno tekoče bere. Seveda ne manjka filozofskih in antropoloških vložkov, ki sicer prekinejo dogajanje, a ravno toliko, da se ustaviš, zamisliš, začudiš. Potem pa te zgodba katapultira naprej v, iz poglavja v poglavje bolj napeto dogajanje, ki se stopnjuje v nepričakovan preobrat in nato čustven konec.

“Kaj prihaja?”

“Bolečina. Strah. Jeza. Neizbežno je.”

Ja, “Androidi” so znanstvenofantastični triler. A prepričana sem, da je to knjiga, ki napoveduje prihodnost, v kateri se lahko zbudimo jutri.

Te zanima več o knjigi? Klikni sem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja