Objavljeno Komentiraj

The Passengers razkriva tančico prihodnosti

Osmim potnikov v osmih avtonomnih vozilih se ni niti sanjalo, da se bo preprosto potovanje do vnaprej zastavljenega cilja sprevrglo v njihovo najhujšo nočno moro. Vrata njihovih samovozečih avtomobilov se namreč zaklenejo in tako postanejo talci skrivnostnega Hekerja. Navigacija v vseh osmih avtomobilih se ponastavi na skupno končno destinacijo. Tam bo vseh osem vozil trčilo drug v drugega s hitrostjo 112 km/h. Vsi bodo umrli. Razen enega.

In approximately two hours and ten minutes from now, they will come together and, travelling speeds of approximately seventy miles an hour, these eight vehicles will collide with one another, head on.

Nosečnica, mož in žena, dve priseljenki, odcvetela igralka, brezdomec in starec, vsak s svojo zgodbo, svojimi demoni, svojimi lažmi. Po tem, ko Heker razkrije njihove temačne skrivnosti širnemu svetu, se mora naključno izbrana komisija, skupaj s slehernim drame željnim prebivalcem tega planeta, odločiti koga od osmih nesrečnežev bodo rešili. Kdo bo umrl prvi? Kje se bodo avtomobili “srečali”? Kdo bo preživel? In predvsem … Kdo je Heker in kakšen je njegov motiv?

It´s natural selection for modern age.

Poleg borbe za preživetje v avtomobilih, se oster boj bije tudi znotraj petčlanske komisije, na čelu katere sedi politik Jack. Neizprosen, krut, nemoralen, nezmožen empatije, pohlepen. Zagovornik vseh novih tehnologij, še posebej samovozečih vozil.
Na drugi strani imamo Libby, ki se je v komisiji znašla po nesrečnem naključju (se je res?) in je pravo Jackovo nasprotje. Njena preteklost jo je izoblikovala v čustveno, empatično in širokosrčno osebo, ki želi pomagati ljudem. Sprva precej sramežljiva Libby se tekom dogajanja v sejni sobi spremeni v odločno bojevnico, ki bo storila vse, da bo rešila čim več ljudi. Ali pa vsaj njega. Moškega, ki ga je po bežnem srečanju iskala več let, nato pa ga ponovno videla na najbolj nepričakovanem kraju.

V knjigi je mojo pozornost najbolj pritegnilo spretno poigravanje avtorja z resničnostjo  in tem, kako je določena situacija predstavljena publiki. Vsak izmed likov ima svojo zgodbo. A vsaka zgodba ima vsaj dve plati. In od tega, kako bo zgodba predstavljena javnosti, je odvisno njihovo preživetje. Tako namreč tudi v resničnem svetu delujejo mediji in družbena omrežja Vsi kažejo le eno plat zgodbe. Tisto, ki jim najbolj ustreza.

Čeprav na trenutke nekoliko preveč predvidljiva, je knjiga The Passengers odlično in vznemirljivo branje z inovativno zgodbo, polno zapletov in akcije, pa tudi moralnih dilem in zaključkov. Z rahlimi odtenki znanstvene fantastike nam roman razkriva tančico prihodnosti. Prihodnosti umetne inteligence, samovozečih avtomobilov, neizprosnosti socialnih omrežij, sistema družbenega ocenjevanja in razčlovečenja družbe. Prihodnosti, ki je že skoraj tu.

On a daily basis we have allowed our lives to become dictated by the decisions Artifical Intelligence make for us. That we have such little regard for our own existence, we´ve willingly surrendered ourselves to AI, something man-made yet incapable of empathy, sympathy or moral judgement. You think we´ve taken the human out of humanity?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja