Objavljeno Komentiraj

Pogumnih 15 ali kako približati knjigo Slovencem

Slovenci smo en poseben narod. Imamo zares bogato kulturno dediščino, naša identiteta je zgodovinsko gledano močno povezana z jezikom in knjigami. Naša podalpska deželica je polna nadarjenih pesnikov in pisateljev, ki se lahko kosajo z marsikaterim popularnim tujim avtorjem. Pa vendar …

Raziskave (in moja opažanja) kažejo, da je naša bralna kultura milo rečeno slaba. Slovenci očitno raje kot v knjige gledajo v televizijske, računalniške, tablične ali podobne ekrane. Bodisi zaradi pomanjkanja denarja, časa ali interesa, so pri skoraj polovici Slovenk in Slovencev knjige na žalostnem stranskem tiru.
Zakaj bi brali dolgočasne knjige, s katerimi so nas silili že v šoli, če se pa na televiziji ravno predvaja tisti kul resničnostni šov ali telenovela?

Nekaj zaskrbljujočih dejstev iz raziskave Bralna kultura in nakupovanje knjig v Republiki Sloveniji:
– Število bralcev se iz leta v leto zmanjšuje. Tako je v raziskavi iz leta 1998 razvidno, da je bilo aktivnih bralcev 61%, leta 2014 pa 58%.
– Zmanjšalo se je število intenzivnih kupcev: tistih, ki kupijo več kot dvajset knjig, je letos le še odstotek, ob zadnji raziskavi jih je bilo tri odstotke.
– Leta 1998 je 90% ljudi z visokošolsko izobrazbo trdilo, da berejo knjige, danes je med visokošolsko izobraženimi le 70% bralcev.
– 48 odstotkov Slovencev ni v zadnjem letu kupilo niti ene knjige.
– 42 odstotkov Slovencev ni v zadnjem letu prebralo niti ene knjige.

Na področju knjižničnih izposoj sicer podatki niso tako turobni, a dejstvo je, da Slovenci (pre)malo berejo. Kljub temu, da ima branje dokazano mnoge blagodejne učinke. Poleg tega, da z branjem bogatimo splošno razgledanost, besedni zaklad, izboljšujemo spomin, branje tudi sprošča.

Zaradi teh žalostnih dejstev in ker se zavedam pomena pisane besede, sem se maja letos odločila, da začnem pisati knjižni blog, v katerem poskušam prepričati kakšno neodločeno dušo. Optimistov, ki se vztrajno podajamo na težko in trnovo pot, na kateri poskušamo knjige in branje približati bralcem naših blogov, je sicer veliko. Zato sem se odločila, da bom predstavila nekaj blogov/portalov, ki se pogumno borijo za to, da knjiga zopet najde pot na domače knjižne police.

SLOVENSKI KNJIŽNI AMBASADORJI:

Ljubki nesmisel

Knjigoljubka

Gospodična knjiga

Knjižna polička

Dobre knjige

Kon-teksti

Murmuring Letters

Book Whisperer

Bralnica

TUJI KNJIŽNI AMBASADORJI:

Books Wrote my Story

Modern Mrs.Darcy

Star Jess Reads

Alya of Winter Fell

James Trevino

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja