Objavljeno Komentiraj

The Immortalists: Čarobna pripoved o skrivnostih življenja

Kaj je tisto, kar vodi naša življenja po poti polni vzponov in padcev do neizbežnega konca? Je prihodnost zapisana v zvezdah ali so naše odločitve tiste, ki oblikujejo naša življenja? Smo sami tkalci lastne usode ali so naša življenja sestavljena iz kopice vnaprej predvidenih dogodkov? Kako bi živeli svoje življenje, če bi vedeli datum svoje smrti?

Avtorica Chloe Benjamin se je vprašanj, ki si jih najbrž vsak postavi vsaj enkrat v življenju, dotaknila v knjigi The Immortalists, kjer skozi zanimivo in nenavadno zgodbo, dobro razdelane like in všečen stil razmišlja o usodi, naključjih, življenju, smrti, magiji in resničnosti.

Začetek zgodbe je postavljen v leto 1969, na vroče newyorške ulice, kjer se druščina štirih bratov in sester na skrivaj odpravi na najpomembnejšo misijo njihovega življenja. Zvedavo Klaro, previdno Varyo, zasanjanega Simona in preudarnega Daniela male otroške noge nesejo k zloglasni ciganki, ki naj bi znala napovedati natančen datum smrti vsakega, ki si upa potrkati na njena vrata,
Njihova radovednost se prepleta s strahom in vznemirjenjem, ko se z nesigurnimi koraki vsak zase odpravijo v vedeževalkino stanovanje, kjer izvedo za svojo usodo.

For so long, he hated the woman, too. How, he wondered, could she give such a terrible fortune to a child? But now he thinks of her differently, like a second mother or a god, she who showed him the door and said: Go.

Vsi štirje otroci cigankino napoved skrbno skrivajo, minevajo leta brez pretresov, otroci zrastejo v najstnike, spomin na njihovo poletno dogodivščino bledi, a njihova podzavest je prepredena s pajčevinami prerokbe. Ko jim devet let po tem usodnem dnevu nepričakovano umre oče, se njihova življenja skrenejo na pot, ki vodi k uresničitvi prerokbe.

Najmlajši Simon pobegne v San Francisco, kjer najde srečo v stvareh, ki jih ni nikoli prej izkusil. Nepredvidljiva Klara, ki so jo že od malih nog privlačile nenavadne stvari, postane čarodejka, pametna Varya življenje posveti znanosti, umirjeni Daniel pa se odloči, da bo služil domovini. Njihova življenja se razcepijo in razcvetijo, a skozi celotno pripoved ostajajo nadvse povezana družina, katere temelj je njihova odločna in ljubeča mama.

The very best magic tricks, the kind Klara wants to perform, do not subtract from reality. They add.

Zgodbo te simpatične in intrigantne židovske družine bralec spremlja kar 50 let, v katerih je priča številnim izzivom, spoznanj, začetkom in koncem. Bralec se skupaj z njimi smeji, joče in uči. Uči o življenju, usodi, smrti in družinskih vezeh. Uči, da je meja med realnostjo in iluzijo tanka in da je v življenju pomembnejše število trenutkov, ki so nam vzeli dih, kot število vdihov.

What she gave her children, Varya sees: the freedom of uncertainty. The freedom of an unsure fate.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja