Objavljeno 2 komentarja

Sylvain Neuvel: Če ne bi bil pisatelj, bi bil astronavt

Sylvain Neuvel je popularen kanadski pisatelj in avtor treh knjig iz znanstveno-fantastične serije The Themis Files. Ljubitelj stripov, Vojne zvezd in robotov.
Njegove tri knjige, Sleeping Giants, Waking Gods in Only Human, so me navdušile in želela sem izvedeti več o “očetu” trilogije o velikanskih robotih, ki zavzamejo Zemljo. Zato sem ga povabila k intervjuju za moj blog, na kar je prijazno pristal. Nastal je pogovor, v katerem mi je zaupal, kako je sinova radovednost vodila do rojstva knjižne serije The Themis Files, kateremu liku je najbolj podoben, kateri so (ali niso) po njegovem mnenju največji avtorji vseh časov in ali knjige lahko spremenijo svet.

Kdaj si se odločil, da si želiš postati pisatelj?
Zanimivo vprašanje. Vedno? Nikoli? Če si želiš postati astronavt se učiš in študiraš, pridno treniraš in če imaš srečo postaneš astronavt. Postati pisatelj je drugače. Če želiš pisati, pišeš. Jaz pišem odkar pomnim. Pri petih ali šestih letih sem za 25 centov sosedom prodajal majhne ročno izdelane stripe, ker sem si želel kupiti akcijske figurice. Od takrat nisem nikoli nehal pisati, včasih pišem za zaslužek, včasih zgolj za zabavo.

Kaj bi počel, če ne bi bil pisatelj?
Bil bi astronavt. 🙂

Kako si dobil inspiracijo za knjižno serijo The Themis Files?
Veliko stvari se je poklopilo in vodilo do te knjižne serije. Jaz neznansko rad sestavljam stvari in gradim objekte. Ko sem sinu obljubil, da mu naredim robota, me je zasul z vprašanji: “Kakšne vrste bo robot?”, “Kakšne posebne sposobnosti bo imel?”, “A bo znal leteti?”, “A bo imel pilote?”. Želel je izvedeti podrobnosti in zato sem začel o tem razmišljati. Nekaj dni kasneje sva gledala japonske anime o velikanskem robotu in začel sem razmišljati, kaj bi se zgodilo, če bi nekdo na Zemlji našel sledi vesoljcev. Tisto noč sem začel pisati The Themis Files.

Kateremu liku iz The Themis Files si najbolj podoben?
Težko vprašanje. Vsem, se mi zdi. Pisati o Kari je najlažje. Ko pišem o njej, besede kar letijo na ekran. Najbolj se zabavam ob pisanju intervjuvarja. Pisanje o Rose je prijetno, a težko, zato ker ima veliko znanja o stvareh, o katerih sam nimam pojma in moram zato veliko časa posvetiti raziskovanju. Vincent pa je najtrši oreh.

Kaj bi storil, če bi našel del velikanskega robota na svojem vrtu?
Skakal od veselja. Poklical vse, ki jih poznam. Ga poskusil usposobiti. Potem pa bi se poskusil spoprijateljiti s piloti, poiskal bi genialno znanstvenico in sestavil načrt.
Najbrž bi bilo bolje, če ne bi naredil nič od tega, skuhal veliko kave in poklical kakšnega strokovnjaka, ki bi to prevzel namesto mene. A ne bi mogel tega storiti, preveč bi bil vznemirjen.

Knjiga Only Human ima, po mojem mnenju, močno družbeno-kritično noto. Si mnenja, da knjige lahko spreminjajo svet?
Mislim da ena sama knjiga ne more spremeniti človeštva. Lahko pa posameznika, če jo ta prebere ob pravem času in primernih okoliščinah, spodbudi in navdihne, da kaj stori, spremeni, napiše. Z veliko takšnimi knjigami, veliko majhnimi koraki, kdo ve kaj se lahko zgodi?

Si v svojem procesu pisanja že pred začetkom točno zastaviš potek zgodbe ali jo gradiš postopoma?
Vedno si natančno zarišem potek zgodbe. Tako ali tako sem takšen človek, pa tudi sam format knjige, ki je zastavljen v obliki intervjuja, to zahteva od mene. Pred pisanjem se moram odločiti, kaj bom bralcu razkril in kaj mu bom prepustil, da odkrije sam.

Talent ali trdo delo – kaj je po tvojem mnenju faktor za uspeh?
Dober avtor potrebuje oboje. Talent te pripelje do točke, na kateri bodo tvojo knjigo objavili. Trdo delo pa ti bo prineslo dolgo pisateljsko kariero.

Trije največji avtorji vseh časov?
Neeee, ne morem se odločiti. Prvič zato, ker se moj okus spreminja iz leta v leto. Drugič pa zato, ker občudujem vsakega avtorja, ki servira dobre knjige leta in desetletja. Za takšen uspeh moraš biti zares poseben človek.

Tvoja najljubša beseda (v katerem koli jeziku, tudi Ekt-u)?
Yokits! Zares pa je moja najljubša beseda vedno tista, ki se bo med pisanjem naslednja izpisala na ekranu. Tista, ki vleče zgodbo naprej.

Več o avtorju in njegovih knjigah izveš na njegovi spletni strani, če te zanima moje mnenje o seriji The Themis Files pa klikni na to povezavo.

Read the entire interview in English: sylvain_neuvel_nejabere_eng

2 thoughts on “Sylvain Neuvel: Če ne bi bil pisatelj, bi bil astronavt

  1. […] Files, Sylvain Neuvel ZAKAJ? Ker skozi njegova dela veje intrigantnost avtorja in ker se je v intervjuju za moj blog izkazal za dostopnega in prijaznega človeka. KAJ? Oblečena v lika iz Vojne zvezd bi sestavila […]

  2. […] 2019 razveselila vse ljubiteljice in ljubitelje distopije. En mojih najljubših avtorjev, Kanadčan Sylvain Neuvel, kralj sodobne znanstvene fantastike in avtor trilogije The Themis Files, je tokrat dogajanje […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja