Objavljeno Komentiraj

Melanie Golding: Če avtorji stvari olepšujejo, niso iskreni do bralcev

Melanie Golding. Britanska avtorica, ki je v prvem poskusu dobila založniško pogodbo z eno največjih založb, HQ HarperCollins. Tako danes nestrpno pričakuje izdajo svojega prvenca, srhljivke Little Darlings, ki izide letos spomladi. V rekordnem času so, še preden je knjiga ugledala luč sveta, odkupili tudi pravice za film.
Jaz sem imela to čast, da sem dobila in prebrala knjigo nekaj mesecev pred izidom. In še večjo čast, da sem z avtorico te fantastične srhljivke, virtualno spregovorila nekaj besed. Tako je nastal tretji izmed intervjujev v moji rubriki Neja sprašuje.

Tvoj prvenec je dobil pozitiven odziv s strani ameriške založbe HQ HarperCollins ob prvem poslanem rokopisu (čestitke!).  Kakšni so bili občutki ob tem? O čem si razmišljala, ko si izvedela novico?
Bila sem presenečena in navdušena, da sem dobila pozitiven odgovor tako hitro, v enem dnevu po poslanem rokopisu. Pripravila sem se na dolgo čakanje in ko se je vse odvilo tako hitro, so se mi uresničile sanje. Veselo novico deliti s svojo družino pa je bila naravnost nepozabna izkušnja.

Od kod si črpala idejo za Little Darlings? Kako je knjiga nastala?
Zgodbo je navdihnila ljudska pripoved, ki sem jo želela uporabiti v kratki zgodbi. Ob pisanju se je zgodba razvijala, liki so dobili nove razsežnosti in tako sem ugotovila, da namesto kratke zgodbe pod mojimi rokami nastaja roman.

Kaj je bila prva stvar, ki si jo naredila po tem, ko si napisala zadnji stavek v knjigi?
Težko odgovorim, ker sem zadnji stavek napisala več kot enkrat, saj sem v procesu urejanja spremenila skoraj vse besede. Ko sem prvič napisala zadnji stavek, sem knjigo takoj poslala v branje prijateljici. Potem sem verjetno odprla dokument in začela spreminjati besedilo. To pač počnem. Ko je knjiga enkrat v obliki, ki se je ne da več spremeniti, je zame kar strašljivo.

Little Darlings je tvoj prvenec, ki bo izšel spomladi. Že pred izidom pa kaže velik potencial, da bo postal svetovna uspešnica. Čutiš kakšen pritisk zaradi tega? Meniš, da je težje pisati drugo knjigo, potem ko s prvo doživiš tak uspeh?
Zelo me veseli, da misliš, da bo uspešnica! Dobiti založniško pogodbo je le prvi korak. Če bodo tudi bralci mnenja, da je knjiga dobra, je moja želja uresničena. Če se bo dobro prodajala, bom totalno vzhičena. Kar se tiče pritiska, se mi zdi, da se je težko posvetiti pisanju druge knjige, medtem ko delaš promocijo za prvo. A to je del pisanja in se ga veselim.

Po knjigi bo posnet tudi film. Če bi ti izbirala igralke, katera bi v filmu upodobila Lauren?
Super bi bilo, če bi lahko jaz izbirala, ampak ne vem če mi bodo pustili! Igralke, ki bi jih izbrala jaz, so Claire Foy, Eva Green in Andrea Riseborough.

Little Darlings ni zgolj psihološka srhljivka z dodanimi elementi ljudske pripovedke. Opozarja tudi na vse izzive, strahove in čustva, s katerimi se sooča novopečena mama. Si mnenja, da se o teh stvareh premalo govori? Misliš, da bi tvoja knjiga lahko opozorila na to problematiko?
Upam, da bo, resnično. Ko sem se pogovarjala z ljudmi, ki so že prebrali knjigo, so rekli, da jih je to, da knjiga izpostavlja negativnejšo plat poroda in prvih mesecev materinstva, navdušilo. Spet druge pa je ravno to zmotilo. Mislim, da je pomembno, da se v zahodnem svetu piše in govori tudi o tem vidiku, ki je drugače precej olepšan. Ko govorimo o življenju skozi izkušnje, imam osebno rada čim bolj realistična pričakovanja in to dosežem z obširnim branjem. Če avtorji stvari olepšujejo, niso iskreni do bralcev, ki tako ne dobijo realne predstave o neki zadevi.

Kako izgleda tvoja atmosfera med pisanjem? Imaš kakšne posebne rituale?
Moj čas za pisanje je omejen le na čas, ko so otroci v šoli, zato pišem precej divje. Mogoče bom imela kasneje v življenju čas za razvijanje ritualov!

Ali med pisanjem najbolj strašljivih delov kdaj prestrašiš samo sebe?
Ja! Čeprav sem jaz šef romana, dam likom vseeno neko stopnjo avtonomije. Tako se med procesom pisanja včasih vedejo drugače, kot sem si zavestno zamislila, kar je zelo strašljivo!

Zakaj so trilerji in kriminalni romani po tvojem mnenju tako popularni pri bralcih?
Takšne knjige so pomirjujoče na čisto realen način. Na njihovih straneh se dogajajo grozljive stvari, ločene od sveta, ki nas obkroža, kar nam lahko služi kot nekakšen ventil za sproščanje napetosti, ki jo čutimo, ko slišimo ali preberemo kakšno stvar, ki se je resnično zgodila. S pomočjo teh knjig lahko pobegnemo od realnosti, hkrati pa se počutimo varne, kljub temu, da nas je strah. Na nek način se z branjem teh knjig tudi lažje soočamo s takšnimi občutji, pomagajo nam pogledati na stvari z druge perspektive. Ob branju takšnih knjig so bralci veseli, da se takšne stvari ne dogajajo njim!

Katero knjigo trenutno bereš?
Berem jih več, ker ponavadi berem različne knjige v različnih formatih. Na svojem e-bralniku imam The Gloaming avtorice Kirsty Logan, poleg tega poslušam še avdio knjigo pisateljice Kate Atkinson z naslovom Transcription, na moji nočni omari pa me v trdi izdaji čaka Normal People avtorice Sally Rooney.

Talent ali trdo delo? Kaj je pomembnejše za uspeh?
Talent ni nič brez trdega dela.

Tvoja najljubša beseda ali fraza?
‘I can see both sides.’ (‘Razumem tudi tvojo plat.’)

Več o avtorici in njeni knjigi izveš na njeni spletni strani, če te zanima moje mnenje o knjigi Little Darlings, pa klikni na to povezavo.

Read the entire interview in English: melanie_golding_nejabere_eng

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja