Objavljeno 4 komentarji

The Themis Files: Trilogija o velikanu, ki je spremenil človeštvo

Predstavljaj si, da med nedolžno otroško igro padeš v ogromno luknjo in ob tem odkriješ velikansko kovinsko roko. Predstavljaj si, da se skoraj dve desetletji kasneje podaš na misijo najti preostale dele tega velikanskega skrivnostneža, ki so raztreseni po celem svetu neznano kje. Predstavljaj si, da tvoja najdba ne spremeni le tvojega življenja, ampak celotno usodo človeštva, planeta in vesolja.

Na hitro o prvih dveh delih: SLEEPING GIANTS & WAKING GODS
Ko inteligentna, radovedna in ambiciozna znanstvenica dr. Rose Franklin pri 11 letih nesrečno pade v luknjo, direktno na gigantsko dlan, se 17 let zatem odloči, da bo razrešila skrivnost in poiskala preostale dele kovinskega telesa ter razvozlala pomen skrivnostnih simbolov, ki se pojavljajo na njih. Na svoji iskalni misiji spozna tudi odločno in odrezavo pilotko Karo, samozavestnega pilota Ryana in intorvertiranega lingvista Vincenta. S skupnimi močmi jim po nekaj mesecih uspe iz globin morja in najtemnejših kotičkov našega planeta izbrskati prav vse dele in sestaviti gigantsko robotko, ki dobi ime Themis.

It’s easier to be just one more soldier in a giant army than being the whole army by yourself.

Po nekaj neuspelih poskusih upravljanja s Themis, Kara in Vincent ugotovita, da sta edina, na čigar ukaze se robot odziva, zato postaneta njena pilota in se skupaj z Rose podata v neštete boje za ohranitev planeta in zaščito človeške rase. Njihova pot je polna izzivov, strahov, zmag, porazov in vprašanj. Kdo je na Zemlji pustil Themis in predvsem zakaj? Kdo jih preizkuša in ali lahko prav oni trije rešijo človeštvo pred uničenjem?

We’re not the greatest thing in the universe, certainly not the smartest. Seems logical there’d be a great many things in it we can’t comprehend.
Podrobneje o tretjem delu: ONLY HUMAN
V knjigi Only Human spoznamo dva svetova. Enega takšnega, kot ga že poznamo. Lepega, zeleno-modrega, blaginje polnega. Na njem živijo bitja, ki se imajo za superiorna. Vodi jih nezaupanje, strah, pohlep. Drugi svet je Zemljin anti-pol. Na prvi pogled zastrašujoč, pust in neprijazen. A na njem živijo bitja, ki so bolj človeška od povprečnega človeka, bolj moralna, potrpežljiva, zaupljiva in spoštljiva.
Ta bitja, ki so v drugem delu serije nehote povzročila kaos na Zemlji in pobila na milijone ljudi, si v resnici želijo le mir. Bitja na Zemlji pa se polnijo s sovraštvom in bojujejo za prevlado. Drugačne od sebe zapirajo v taborišča, jih umikajo iz družbe in kaznujejo za zločine, ki jih nikoli niso storili. Se sliši znano?
I hate this world. People are small. They’re ignorant, and they’re happy to stay that way. They make an effort to. They’ll spend time and energy finding ways not to learn things just to feel comfortable with their beliefs.
Poleg pestrega vojaškega/medplanetarnega/medčloveškega dogajanja je knjiga Only Human polna filozofskega razmišljanja o človeštvu, družini, ljubezni in miru. Ima močno družbeno-kritično noto in genialno vleče vzporednice z aktualnim dogajanjem po svetu. Prav to je aspekt knjige, ki me je najbolj prepričal. Opozarja na nečloveškost človeštva in na koncu le najde žarek upanja, ki lahko reši svet.

4 thoughts on “The Themis Files: Trilogija o velikanu, ki je spremenil človeštvo

  1. […] Neuvel je popularen kanadski pisatelj in avtor treh knjig iz znanstveno-fantastične serije The Themis Files. Ljubitelj stripov, Vojne zvezd in robotov. Njegove tri knjige, Sleeping Giants, Waking Gods in […]

  2. […] Oče trilogije The Themis Files, Sylvain Neuvel ZAKAJ? Ker skozi njegova dela veje intrigantnost avtorja in ker se je v intervjuju […]

  3. […] avtorjev, Kanadčan Sylvain Neuvel, kralj sodobne znanstvene fantastike in avtor trilogije The Themis Files, je tokrat dogajanje postavil v ne tako daljno in ne tako nemogočo prihodnost, kjer Idir, […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja