Objavljeno Komentiraj

Knjižni brzec #2: Knjižni miks za popoln december

V tem hitrem času hitre hrane, hitrih avtomobilov, hitrih zmenkov in hitrega interneta, še ena hitra stvar. Moj knjižni brzec. Hitre recenzije (tokrat štirih) knjig. V drugem knjižnem brzecu sem se lotila enega akcijskega trilerja, dveh psiholoških trilerjev in ene (recimo) drame.

Hitro prebereš, hitro kupiš (ali si izposodiš) in počaaaasi bereš.📚

The Coast-to-Coast Murders, James Patterson & J. D. Barker
⭐⭐⭐

Odlično ubran duet. James Patterson & J. D. Barker. Knjigo sem si želela prebrati predvsem zaradi slednjega, Pattersona sem brala prvič.
Ritem knjige je noro hiter, na trenutke sem dogajanju komaj sledila. Že pred polovico knjige se začne “akcija”, polna eksplozij, avtomobilskih pregonov, strelskih dvobojev, zapletov in razpletov. Super zasnova za film, za knjigo meni osebno malo manj. Druga stvar, ki me je malenkost zmotila so ekstremno kratka poglavja (le-teh je skoraj 150!). Knjiga je napisana iz večih zornih kotov, zato je rahlo moteče, ko ravno “padeš” v eno pripoved, pa je le-te že konec in zgodbo že pripoveduje drug lik. To še dodatno pripomore k hitremu ritmu knjige, a mene osebno zmoti, saj mi prekine tok branja.
Sama zgodba je genialna in stil pisanja seveda brezhiben, kaj drugega niti nisem pričakovala. Bi pa morala to knjigo brati bolj zbrana in predvsem bolj spočita. Potem bi zares uživala. Morda čez par let.

The Other You, J. S. Monroe
⭐⭐⭐

Knjiga o obrazih. O obrazih, ki jih poznaš. O obrazih, ki si jih nekoč poznal. In o obrazih, za katere misliš, da jih poznaš. Kate ima poseben talent – njeni možgani si zapomnijo vsak obraz, ki ga Kate lahkoprepozna kjerkoli, kadarkoli. Dokler ne doživi tragične nesreče, v kateri si tako hudo poškoduje glavo, da izgubi zmožnosti prepoznavanja obrazov. Tako se konča njena policijska kariera, hkrati pa preneha s slikanjem, ki je njena prava ljubezen. Med okrevanjem spozna moškega, ki kmalu postane njen partner, ki jo razvaja, obsipa z dragimi stvarmi in ji pomaga pri okrevanju. Zanjo najame najboljšega in najdražjega zdravnika, jo izolira od zunanjega sveta in zaščiti bolj kot trdnjavo. In ko se Kate počasi začne počutiti bolje, se zadeve zapletejo. Fant Rob ji zaupa svoj največji strah in kmalu Kate začnete sumiti, da je z Robom nekaj narobe. Izgleda kot on, obnaša se kot on, ampak ona čuti, da je nekaj hudo narobe.

Knjiga ima zelo unikatno in dobro zamišljeno zgodbo, a za moj okus slabo izpeljano. Prva polovica knjige se mi je neznansko vlekla, ob branju sem se dolgočasila in se komaj pripravila do tega, da nadaljujem z branjem. Druga polovica je boljša, a me je nekaj stvari še naprej hudo motilo. Karakterji so neprebavljivi, sploh Kate je tako površinska in naivna “kokoška”, ki ne razmišlja s svojo glavo, ne zaupa svoji intuiciji, ne reagira pravilno (ali pa sploh ne reagira). Slepo je zaljubljena v svojega lepega fanta, čeprav ve, da nekaj ni v redu z njim. Svojo svobodo je žrtvovala za luksuzen način življenja, ki jo duši in ogroža.
S takšnim likom se je nemogoče povezati, zato je knjiga pri meni izgubila vsaj eno ali celo dve zvezdici. Tudi konec je pretiran, nemogoč, prenapihnjen. Škoda, ker ideja res obeta.

I Will Make You Pay, Teresa Driscoll
⭐⭐⭐⭐

Za večino ljudi je sreda le še en dan v tednu. Za Alice pa je vse prej kot to. Zanjo so srede najbolj grozljiv, krut in osovražen dan. Takrat se namreč iz sence prikaže njen zasledovalec, moški, ki ji preti po telefonu, ji pošilja grozilna pisma, jo zasleduje in ustrahuje njo in njene najbližje. Vsako sredo se z grozo zbudi in v strahu pričakuje nepričakovano. Zaradi tega dogajanja nazaduje v svoji novinarski karieri, na dan pa pride tudi njena temačna preteklost, ki jo je do takrat skrbno skrivala pred drugimi in sabo. Alice postaja vedno bolj prestrašena, nezaupljiva in nesamozavestna. Kdo je moški, ki ji obrača življenje na glavo? Je to morda njen bivši mož? Ali pa neznanec z vlaka? Je On morda kdo, ki ji je blizu?

Zgodba me je prepričala, še bolj pa me je navdušila sama izvedba. Čeprav sem že na polovici knjigi začela povezovati konce, mi je bil razplet nadvse všeč. Čeprav me ni pretirano presenetil, je res lepo izpeljan. Prav tako mi je bil všeč slog pisanja, knjiga lepo teče, najbolj pa mi je bilo všeč dvojna perspektiva podajanja zgodbe – tako beremo o dogajanju skozi oči Alice in pa tudi zasledovalca. Na ta način bralec izve vse o njegovi preteklosti in motivih. Napetost se lepo stopnjuje do samega konca. ko se še zadnji košček sestavljanke postavi na svoje mesto. In sreda postane čisto običajen dan.

Half a World Away, Mike Gayle
⭐⭐⭐⭐

Knjigo sem začela brati z mislijo, da me bo sprostila, razvedrila, razbremenila. Pričakovala sem lahkotno, srce božajočo zgodbo, dobila pa vse prej kot to.

Kerry in Noah sta brat in sestra, ki se nista videla več desetletij. Njuni življenji sta popolni nasprotji – Noah je uglajen odvetnik, s svojo ženo in prikupno hčerko živi v razkošnem delu Londona. Je introvertiran, tih in zadržan, svoje občutke najraje potlači in o njih ne govori. Nazaj se ne ozira, v bistvu se pretvarja, da prvo leto njegovega življenja ni nikoli obstajalo.

Na drugi, revnejši, strani Londona živi Kerry. Živahna, glasna, iskrena, energična bomba, ki osreči vse, ki ji pridejo nasproti. Čeprav ji v življenju ni bilo postlano z rožicami, se s težavami iz preteklosti uspešno sooča in postaja iz dneva v dan močnejša in bolj samozavestna, odločna, da svojemu sinu zagotovi življenje, ki ga sama ni bila deležna.

Ko se po spletu okoliščin Kerry opogumi in izsledi dolgo izgubljenega (pol)brata, je Noah šokiran. Ker so ju odpeljali v rejo, ko je bil še čisto majhen, se sestre seveda ne spominja. Ko prejme njeno pismo, je sprva previden. Želi, da njegova preteklost ostane globoko zakopana, ne želi srečati svoje sestre, ne želi se pogovarjati o svoji primarni družini. A kmalu popusti svoji radovednosti. Prvo srečanje vodi v drugo in tretje in kaj kmalu sta Kerry in Noah nerazdružljiva. Do tu se sliši lahkotno, kajne? No, naprej ni. Ko izvemo, zakaj je Kerry v resnici kontaktirala brata, se hišica iz kart začne podirati in zgodba se sprevrže v tragično zgodbo, ki vodi v neizbežen konec v solzah.

Knjiga je odlična, ampak nisem pričakovala takšne zgodbe in me je zato kar “vrglo”. V bistvu sem bila na točki, ko sem jo celo hotela za vedno odložiti. A sem vesela, da sem vztrajala do konca. Ker je konec, čeprav izjemno čustven in žalosten, vseeno optimističen in dejansko … srce božajoč.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja